undefined
undefined

Stawka VAT na catering

Jaką stawką opodatkowany jest catering, tj. usługi przygotowywania i dostarczania żywności dla odbiorców (PKD 55.52.Z)? Usługi cateringowe (przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców) opodatkowane są, co do zasady, stawką 7%.

Przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców (catering) klasyfikowane jest na gruncie PKWiU jako świadczenie usług przygotowywania i dostarczania posiłków dla odbiorców zewnętrznych (PKWiU 55.52). Usługi takie są (na podstawie § 40 rozporządzenia Ministra Finansów z 27 kwietnia 2004 r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług, Dz.U. nr 97, poz. 970 z późn. zm.), opodatkowane obniżoną stawką 7%.

Stawki tej nie stosuje się do:
- sprzedaży napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2% oraz napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%;
- sprzedaży kawy i herbaty (wraz z dodatkami), napojów bezalkoholowych gazowanych, wód mineralnych, a także sprzedaży w stanie nieprzetworzonym innych towarów opodatkowanych stawką 22%.

W zakresie, w jakim dostarczane posiłki składają się z takich towarów, należy stosować stawkę podstawową 22%.

Podstawa prawna: § 40 rozporządzenia Ministra Finansów z 27 kwietnia 2004 r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług (Dz.U. nr 97, poz. 970 z późn. zm.).

Portal FK to pierwszy serwis, gdzie możesz indywidualnie konsultować swoje wątpliwości w zakresie podatków dochodowych, VAT, rachunkowości i ZUS. Możesz zadać pytanie z danej dziedziny.

www.portalfk.pl